petak, 1. travnja 2011.

ZVIJEZDA

Danielle Steel  "Zvijezda" (Založba Mladinska knjiga Ljubljana - Zagreb, 1989.)

Ptice su se već dozivale kroz duboku tišinu ranog jutra Alexandrove doline dok je sunce lagano provirivalo iza brda, pružajući zlatne prste spram neba koje je već za nekoliko trenutaka postalo purpurno. Lišće na drveću je nježno šumorilo na slabom povjetarcu dok je Crystal šutke stajala u vlažnoj travi, promatrajući veličanstveno nebo koje se rasprskavalo u treperavim bojama. Ptice su na trenutak prestale pjevati kao da su i one osjetile strahopoštovanje pred ljepotom doline. Bilo je tu bujnih polja, obrubljenih ogoljelih brda po kojima je lutala i pasla njihova stoka. Ranč njezinog oca prostirao se preko dvije stotine jutara, na plodnom tlu uspjevali su žito, orasi i vinova loza, a stoka koju su uzgajali donosila im je najveći prihod. Ranč Wyat bio je unosan već sto godina, ali Crystal ga je voljela ne zbog onoga što im je donosio već zbog njega samog. Ona kao da je nijemo općila s duhovima, za koje je samo ona znala da tamo postoje, dok je promatrala visoku travu kako meko šušti na povjetarcu, osjećala toplinu sunca koje joj je obasjavalo zlaćanu kosu i počinjala nježno pjevati. Imala je oči boje ljetnog neba, dugačke udove koji su se graciozno pokretali kada je iznenada počela trčati po vlažnoj travi, uputivši se prema rijeci. Sjela je na glatki sivi kamen; ledena voda joj je poigravala preko stopala dok je promatrala sunčeve zrake kako približavaju stijenju. Voljela je promatrati izlazak sunca, voljela je trčati poljima, jednostavno - voljela je biti tu, puna života, mlada i slobodna, sjedinjena sa svojim korijenima i prirodom. Voljela je sjediti i pjevati u mirno jutro, punim glasom koji je ispunjavao prostor oko nje u valovima, čaroban i bez pratnje glazbe.....

4 komentara:

  1. Lako bih se mogla priviknuti na ovakav život :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala draga poezija s mora..... Mene je ova knjiga oduševila na mnogo načina, svojim opisima, štivom, sada kada je nanovo sunce u mom vrtu i kada se proljeće uvlači u sve naše pore, jednostavno je preljepa za čitanje :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Gledala sam film... baš pravi ženski - žilorez, onako za dušu. Vjerujem, poslije ovog odlomka da je knjiga ( kao uostalom uvijek ) još ljepša.

    OdgovoriIzbriši